Hasplasztika

Mi várható a műtét után?

  • A plasztikai műtétet követően általában 24-48 órát kell a klinikán tölteni
  • Az otthoni ápolás megszervezésében segítünk
  • Az orvosi utasítások betartása nagyon fontos
  • 6 hétig haskötő vagy speciális "hasplasztika-ruha" viselése javasolt

Az elhízás, a nagy mértékű hirtelen fogyás, a terhesség, szülés, a hormonális elváltozások, az előző műtéti beavatkozások a hasfal különböző elváltozásaihoz vezethetnek, melyek érintik a bőrt, a bőralatti zsírszövetet és a hasfalat is. A bőrön terhességi csíkok, striák figyelhetők meg. Ezek a deformitások az esztétikai problémán kívül, funkcionális panaszokat, gerincbántalmakat, az összefekvő bőrterületeknél kialakuló bőrbetegségeket, valamint pszichés zavarokat is okozhatnak.

A hasplasztika fogalma magában foglalja a hasfal összes rétegén (bőr, zsírszövet, izom) végzett különféle műtéteket, melyek célja a hasfalon keletkezett elváltozások megszüntetése és az eredetit megközelítő állapot helyreállítása.

HasplasztikaMikor van szükség hasplasztikára?

Ha a terhesség vagy nagyfokú fogyás után a kitágult, megnyúlt bőr eredeti állapotára nem képes visszahúzódni, petyhüdt, néha kötényszerűen lógó marad. Ilyenkor a hasplasztika csak a szülés vagy a fogyás befejezése után egy évvel végezhető, mert addig spontán javulás lehetséges.

A kor előrehaladtával szintén csökkenhet a bőr feszessége. Ehhez társulhat a hasfal meglazulása, sokszor a hasfal izomrostjainak szétcsúszása és nemritkán köldöksérv is.

Előfordul, hogy a bőr megnyúlásán kívül jelentősebb zsírszövet is felszaporodik, melynek jelentős része a beavatkozás során véglegesen eltávolítható.

Mielőtt hasplasztikát végeztetnénk: Hogyan fogyjunk hasról? Sportolással vagy diétával !Ha egy erős fogyókúra után a bőr nem húzódik össze, szintén indokolt lehet a hasplasztika.

A mai modern orvoslásban a plasztikai sebész már célzottan tudja kezelni ezeket a problémákat. A cél a has, alhas alakjának helyreállítása, a hasfal megfeszítése, a törzs formálása. Ez az egyetlen módszer, mellyel az itt lévő terhességi csíkok, striák is megszüntethetők.

Hogyan történik a hasplasztikai műtét?

A műtétnél a felesleges bõr és zsírréteg kerül eltávolításra. Szükség szerint lehetõség nyílik a meggyengült hasfali izomzat megerõsítésére is.

A beavatkozás altatásban történik, kb. másfél órát vesz igénybe. A metszést az alhason a bikinivonalban ejtjük, a két csípõtövis irányába meghosszabbítva, illetve többnyire körbemetsszük a köldököt is. Felpreparáljuk a hasfal bõrét, az alkalmazott technikától függően magasan a bordaívekig. Jómagam minél kisebb sebfelületet hagyva, csak a középső (egyenes hasizmok feletti) sávban szoktam a preparációt magasra vinni, a széleken (ferde hasizmok vetületében) szövetkímélő technikával a kötőszöveti rostokon lazítok. Az ilyen módon felemelt szöveteket megfeszítjük és a felesleget eltávolítjuk. A köldököt új helyén hozzuk ki és rögzítjük. A bőrfelesleget eltávolítjuk, ha kell, a hasfalat középen összevarrjuk, feszesítjük, majd a megfeszített bőrt az alhasra lehúzva odavarrjuk. Hasplasztika tehát lényegében a hasi bőrfelesleg eltávolítása, e mellett a hasfal izomzatát is formálhatjuk, szűkíthetjük és zsírleszívást is alkalmazhatunk. Mini vagy midi hasplasztika esetén a köldök nem kerül áthelyezésre.

Amennyiben a köldök is körbemetszésre kerül, úgy azt új helyére kivarrjuk. A heget úgy tervezzük, hogy a viselt fehérnemű, fürdőruha eltakarja. Hasplasztika után mindig szükség van egy vagy két ún. drainre, azaz szívócsőre, mellyel a bőr alatt összegyűlő savót, esetleg vért kivezetjük. Ezt általában csak egy-két nap után lehet eltávolítani. A hasplasztikai műtét végén nyomókötést, illetve haskötőt helyezünk fel. A varratvonal ideális esetben cérnavékonyságú, puha, fehér hegként marad vissza. A varratkivétel 2 -3 hét, de a végleges hegesedési folyamat fél-egy évet is igénybe vehet.

Milyen vizsgálatra van szükség hasplasztika előtt?

A has esztétikai plasztikai műtéte előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG, mellkas RTG és néha hasi UH. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a hasplasztika.

Mi várható a hasplasztika után?

A plasztikai műtétet követően általában 24 órát kell a klinikán tölteni. Az otthoni ápolás megszervezésében segítünk, az orvosi utasítások betartása nagyon fontos. Haskötő, vagy speciális "hasplasztika-ruha", hasi szorító öv vagy nadrág viselete kb. 4-6 hétig ajánlott. Különösen fontos ez a hasfal összevarrása után, mert ez tehermentesíti a varratot, amíg a belső hegesedés át nem veszi a szerepét. Tekintettel arra, hogy a beavatkozás viszonylag nagy területen történik, ezért rövid ideig antibiotikum, szükség szerint fájdalomcsillapító szedése javasolt. A draincsöveket általában 24-48 óra elteltével távolítjuk el, ezután a beteget kísérővel hazabocsátjuk. A bőrvarratot két hét után szoktuk eltávolítani.

A végeredmény azonnal látható, de a végleges esztétikai eredmény csak hónapokkal a műtét után alakul ki, amely utáni heg a kétrészes fürdőruhából éppúgy nem látszik ki, mint a bikiniből. Arra azonban feltétlenül ügyelni kell, hogy a plasztikai sebészeti műtéttől számított kb. egy évig a heget ne érje se napfény, se szolárium fénye, mert a metszés helyének napoztatása a heg külalakjának romlásával járhat. A sportot, nagyobb fizikai megterhelést érdemes legalább 8 hétig kerülni.

Lehetséges szövődmények

Szövõdményként ugyanúgy, mint más műtéteknél bevérzés, gyulladás, savóképződés fordulhat elõ. Igen ritkán, fõleg nagyon zsíros szöveteknél sebgyógyulási zavar is felléphet. A felületes bőridegek sérülése miatti átmeneti érzészavar alakulhat ki. Késői szövődmény lehet a megvastagodott (hipertrófiás), vagy keloidos heg. 

 

A hasplasztika kombinált műtétek keretein belül is elvégezhető. Olvassa el az ide vonatkozó riportot dr. Pataki Gergellyel.

http://www.drpataki.hu/szules-utani-helyreallito-mutetek-kismamaknak-kiskegyed-klinika

1. arckezelések 2. mellfelvarrás 3. hasplasztika 4. zsírleszívás 5. mellfelvarrás függőleges hege 6. hasplasztika vízszintes hege  (rajz: Pataki)

A következőkben egy a témához kapcsolódó videót láthatnak:


Hasplasztika és lábszárformázás 2014-11-26

T. Doktor Úr!

46 éves elmúltam, 4 gyermeket szültem. A 158 cm-es
magasságomhoz 56 kg vagyok. A hasamról leszívott zsírt szeretném a
vádlimba átültetni, ami alkatilag formátlan, pedig rendszeresen futok, de
nem alakult szépen a lábformám. Tanítónőként dolgozom, így bármikor
nem tudok kivenni szabadságot, de van téli szünetem, tavaszi és nyári.
Mikor érdemes megcsináltatni, hogy a munkában ne
hátráltasson?

Katalin

Kedves Katalin !

Pataki doktor nevében köszönjük érdeklődését!

A saját zsírátültetés nagyon jó választás alakformálásra, legyen az vádli vastagítás, szépítés, mellnagyobbítás, vagy arcfiatalítás, mert kíméletes, mégis hatékony eljárás. A legtöbb páciensnél igen sok esetben alkalmazható. Előnye, hogy nem jár hegekkel, nem okozhat gondot az implantátum, és még karcsúsodhat is. A műtét sikeressége jó néhány tényezőtől függ, amit minden esetben az adott páciensre, és az adott beavatkozásra szabottan határozunk meg a személyes konzultáció során.
A műtét altatásban, a Premium Plasztikai Sebészet minőségi klinikai körülményei közt érhető el,
Az árat egyéni tényezők befolyásolják, mint pl., hogy mekkora területet kell kezelni, és hogy mekkora az átültetendő zsír mennyisége, vagy van-e aszimmetria. Ezen tényezőktől függ az is, hogy a műtét helyi érzéstelenítésben elvégezhető-e, ami az árat is mérsékli.
Már most megjegyezzük, hogy véralvadásgátló injekció a műtét után két hétig szükséges.
A saját zsírátültetés nem drasztikus beavatkozás, így már másnap tud mozogni, míg a lábadozás, munkába állás 1-2 hetet vehet igénybe. Bármely szünet elejére érdemes a műtétet betervezni, ez akár már a konzultáció végén megtörténhet.

Amennyiben szeretne személyesen is egyeztetni Pataki doktorral, kérem jelezze, és keresünk Önnek időpontot.

Üdvözlettel:

 

--
Edit
Kútvölgyi Premium Plasztikai Sebészet
1118 Budapest, Számadó u. 6.
Tel.: (+36) 20 512 7492
Email: info@plasztikai.hu
URL: www.plasztikai.hu; www.drpataki.hu
Kérjük, ha értesülni szeretne újdonságokról, cikkekről, információkról a plasztikai sebészettel, illetve dr. Pataki Gergellyel kapcsolatban keresse fel és lájkolja a Facebook oldalt is! http://www.facebook.com/plasztikaisebesz

Hasplasztika, zsírleszívás 2013-12-22

Tisztelt Doktor Úr !

Sok jót hallotunk Önről, ezért Önt keressük meg problémánk kapcsán.
Lenne egy-két kérdésem hasplasztika előtt. Fiatal és gyönyörű Párom 1 hónapja szült egészséges gyermeket. A szülés alatt ugye a nők többsége megváltozik, felszed némi kg mennyiséget. Párom esetében ez 62 kg ről 93 kg lett. 168 cm magas. Szülés után leadott a gyerek meg a magzat víz kb. 10 kg-ot. Csökkent a súlya 1-2 kg- ezt ő észre is veszi, 1 dolog ami nem változik ez a hasa, olyan maradt mint terhesség alatt, Ez most már ilyen nagy marad? Császárral szült, végső döntés volt a császár, mivel 6 órás vajúdás után sem indult be a szülés természetes úton.
A kérdésem az lenne, hogy a has miért nem ment le, ha nem is teljesen de legalább centiket, ha a baba már nincs is ott?Az ilyen nagy hasat, berepedezett bőrt mennyire lehet eltüntetni sebészetileg, zsír leszívással, vagy hasplasztikával. Megjegyzem, tudom, hogy szülésen ment át, nem kis dolog, de miért kell az ember testének így megváltoznia, ezt nem tudom feldolgozni. Egy ilyen műtetnek kb. mi az ára? Valamint legfontosabb kérdésem, hogy milyen komplikációk léphetnek fel a műtét alatt, után ? Szeretném, ha megszépülne feleségem, de nem szeretném komplikációknak kitenni.

Várom válaszát,

Köszönöm,

János

Kedves Uram !

Először is őszintén gratulálok a kisbabához. Sajnos a terhességgel összefüggésbe hozható hormonális változások a nőknél (így feleségénél is) hízást, a hasfalon gyengülést, tágulást okozhatnak, a bőr megereszkedhet ill. veszít rugalmasságából. Gyakran a fenti problémák köldök-és deréktáji zsírfelesleget és alhasi bőrfelesleget jelentenek. A helyi zsírszaporulat nagyon makacs tud lenni, még a szülést követő fogyást követően is jelentős maradhat. Ezek diétára vagy sportra sokszor nem reagálnak. (Természetesen érdemes helyesen folytatni a sportolást és az étrendet is átnézni) A másik probléma, hogy ha sikerül is leadnia a zsírpárnák jelentős részét, nem biztos, hogy olyan szerencsés, hogy a bőrfelesleg is visszahúzódik. Ez esetben sajnos csak a plasztikai beavatkozás segíthet.

Tervezni érdemes, de nem szabad heteken-hónapokon belül nekivágnia egy műtétnek (még akkor sem, ha nem szoptat). Adjon kis időt szervezetének a regenerálódásra. A szoptatás abbahagyását követő 4-6 hónapban nem érdemes zsírleszívást és plasztikai műtétet végezni, annyit változhat még a női test.

A leírtak alapján azt javasolnám, hogy a szoptatás befejezését követően konzultáljon plasztikai sebésszel. Fél évig (ha pl. ennyit szoptat) még egyéntől függően sokat változhat az alakja, ez részben a hormonoktól, részben a bőr rugalmasságának változásától is függ. További fogyás valószínű. A hasfali izomzat szétválása is enyhülhet (megszűnni nem fog), a köldök és a köldökgyűrű is jelentősen változik. A mell esetében is komoly változások történhetnek a következő időszakban. Sajnos itt a nem kívánt méretcsökkenés és megereszkedés a leggyakoribb.


Mi a plasztikai megoldás?

Lehet, hogy a probléma megoldható csupán zsírleszívással, lehet, hogy szükséges a hasi bőrfelesleg kimetszése. Az is lehet, hogy összetett műtétre van szüksége.

Egy kombinált hasplasztika keretein belül mind a bőr-és zsírfelesleg eltávolítható (zsírleszívás), mind az egyenes hasizom esetleges szétválása illeszthető (a hasfal "zárható") együlésben. Így lehet a legtöbbet tenni a hasfal funkcionális és esztétikai megjelenésének javításáért a szülés után keletkezett elváltozások esetén. A bőr-és zsírfelesleg eltávolítása tehát általában kombinált kimetszéssel és zsírleszívással végezhető, de ennek megítélésére személyes konzultáció szükséges. A mell esetében gyakran nem kell semmit tenni szülés után, de ha kell implantátum, mellfelvarrás vagy a kettő kombinációja szükséges. Fenék formázásánál elsősorban a sajátzsír visszatöltés, vagy ritkábban fenékimplantátum jön szóba. Az árak nagyon sok mindentől függenek.

Itt informálódhat még a témákban:
http://www.drpataki.hu/hasplasztika
http://www.drpataki.hu/zsirleszivas

Remélem, hogy a részletes választ kapott az interneten. Felhívom figyelmét, hogy ez sem helyettesítheti a személyes vizsgálatot. Érdemes lenne majd adott időben plasztikai sebésszel konzultálni.


Minden jót és békés Ünnepeket kíván !

Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
www.facebook.com/plasztikaisebesz

Hasplasztika TB-re 2013-09-08

Tisztelt Doktor Úr!

Én a véleményére lennék kíváncsi a hasplasztikával kapcsolatban tb finanszírozás kapcsán.
13 hónapja szültem császármetszéssel egy 4kg feletti babát. Én 48 kg ról kezdtem a terhességet 156 cm vagyok. A szülés hetében már 72 kg voltam, most megint 48 kg vagyok. Úgy tudom, hogy a súly ingadozásom az nem felel meg a feltételnek, mert, ahhoz több, 30 kg kellett volna vissza fogynom. Viszont a hasamon a bőr redőkbe rendeződve lóg, viszket, az esztétikai dologtól eltekintve egészségügyi problémákat is okoz, mert az egyenes hasizmom jelenleg is (kb. 2 ujjnyi távolságban szét van nyílva), emiatt a gyomrom nagyon előredomborik és sokszor fájdalmat is okoz, főleg étkezések után. Plussz gondot okoznak a bélmozgások is, begörcsöl a hasam gyakran. Pár hónapja jelentkezett egy nagyon erős, leírhatatlan fájdalom a jobb oldali bordáim alatt, mintha valami oda becsípődne, tapasztalataim szerint olyankor jelentkezik, ha lehajlok a gyerekért és felemelem vagy cipőt veszek fel..stb. Tartok tőle, hogy rekeszizomsérvet kaphattam. Orvosi tapintási vizsgálat során köldöksérv kizárható, viszont az utóbb leírt problémán nem rég jelentkezett és addig nem szeretnék orvoshoz menni vele, amíg teljesen ki nem zárható a tb-s hasplasztika vagy rekonstrukció.
Tehát a kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ilyen esetben a súly feltétele el hanyagolható-e és mint hasfal rekonstrukció beleférne e a támogatásba? Vagy esetleg olyan létezik e, hogy a fele tb-s finanszírozàsú, amire járna, a felét az esztétikait én fizetném? Ha igen, akkor mi a menete ennek a folyamatnak, hol kell intézni, igazolásokat gondolom be kell szerezni..stb?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel.: L. Mária

Kedves Mária!

A TB jelenleg akkor támogatja a hasplasztikát, ha 35 feletti induló testtömeg indexnél (BMI) 10-nél nagyobb, 45 felett pedig 12-nél nagyobb az indexcsökkenés. (Testtömeg index: testsúly (kg)/ testmagasság (m)*testmagasság (m)).

A leírtak alapján Ön sajnos nem felel meg a támogatottsági kritériumoknak.

A rectus diasthtasis ( az egyenes hasizmok széthúzódása) nagyon sok nőnek van szülés után, a 2cm teljesen átlagos, nem különleges szétnyílás, sérvnek nem nevezhető, helyreállítása nem TB támogatott.

A leírtak alapján nem valószínű, hogy rekeszsérve lehe t( a rekeszizom nem kívül van hanem a mellüreget és a hasüreget választja el), és annak megoldása egyébként sem plasztikai sebészeti, hanem endoszkópos sebészeti úton történne (Nissen vagy Toupet féle fundoplikáció).

A hasi bőr viszketésével kapcsolatban háziorvosa, vagy bőrgyógyász tanácsának kikérését javaslom.

A hirtelen nyilaló fájdalom miatt pedig háziorvosához forduljon, amennyiben ő ezt gerincsérvnek, vagy sérvmegelőző állapotnak gondolja, ideggyógyászhoz fogja küldeni.

Hasi bőrfeleslege által okozott esztétikai problémájára ma Magyarországon - a fenti leírásra alapozott véleményem szerint - csak magánfinanszírozott plasztikai műtét jelenthet megoldást. Sajnos nincsen részfinanszírozott TB-s műtét sem.

 

Üdvözlettel,


dr. Pataki Gergely
plasztikai sebész

Striák a hason 2013-06-03

A párom hasán a gyermekek születése után olyan szakadásos nyomok maradtak meg, végülis bőr megszakadásról beszélhetünk, jól gondolom?
Erre a problémára van-e megoldás, van-e jelenleg működő orvosi beavatkozás, kockázatosnak mondható-e, milyen ár kategóriáról beszélhetünk. Előre is köszönöm mindenkinek a válaszát aki -e kérdésben tud nekem valamit mondani.
Tisztelettel: Zoltán

Kedves Hölgyem/Uram !

A striákat - melyek a bőralja szétválásai, szétcsúszásai- halványítani lehet, azonban sajnos eltüntetni csak akkor, ha az adott területet kimetsszük.
Ez gyakran kézenfekvő megoldás is a striákkal párhuzamosan létrejött hasi bőrfelesleg kialakulásakor, egy hasplasztika keretein belül.
A fent leírt mértékű fogyásnál ez valószínű. Javaslom, hogy keressen fel egy plasztikai sebészt, hogy egy esetleges műtétről tájékozódhasson.

Minden jót!

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész www.drpataki.hu

Mellplasztika és hasplasztika 2013-01-21

Tisztel Doktór Úr!

Kevert szorongásos és depressziós zavarral kezelnek.
Ezek a problémáim önértékelésem miatt vannak főként.
Az orvosomnak sem merek beszélni róla,hogy szégyenlem a testem,és ezáltal nem tudom magam elfogadni.
A testem terhesség alatt változott meg,főként a melleim és a hasam zavar.Nagyon bánt hogy már sosem érezhetem magam szépnek,és nem tudok felvenni fürdőruhát sem.Ráadásul a magánéletemben is gondot okoz,sajnos azt érzem hogy nem fogok így megfelelni senkinek.
Olvastam TBáltal támogatott plasztikai műtétről,Ön szerint lenne rá esélyem?
És ha igen,ezt hol tudnám intézni?

Köszönöm előre is!

(Ibolya23)

Tisztelt Hölgyem!

A plasztikai sebészet a test és a lélek harmóniájának megteremtésében sokat segít. Javaslom, hogy beszéljen önértékelési problémájáról a kezelő orvosával (pszichiáterével). Amennyiben ő úgy ítéli meg, hogy az Ön problémájára részmegoldásként szóba jöhet a plasztikai műtét, akkor keressen fel egy plasztikai sebészt! De tudnia kell, hogy a TB sajnos nem támogatja ezeket a műtéteket, amelyeknek a hátterében pszichés indokok állnak. Sokat segít ilyen esetekben az is, ha van kivel megbeszélni a problémáját, ezért javaslom, hogy kezelőorvosával mindenképp ossza meg gondjait!

Tisztelettel:
dr. Pataki Gergely
plasztikai sebész

Szülés utáni hasplasztika 2013-01-08

Tisztelt Dr.Úr!
2012.aug.11.én császárral szültem sajnos a terhességem nagyon nehéz volt!a belső nyomás miatt a köldököm nagyon érzékeny volt de ezt a terhesség miatt előfordul köztudott.szülés után sajnos nem enyhültek ezek a panaszok hanem erősödtek a köldökömben tapintható egy kis dudor,ami a köldök gyűrűn belül maradt de a köldöksérvet nem mondták rá hogy az lenne!sajnos most már ott tartok hogy az egész hasfalam fáj,voltam szakorvosnál ezzel a problémámmal hasplasztikát javasoltak nem tudom mekkora kockázatai vannak a műtétnek és azon kívül hogy a felesleges részt eltávolítják ilyenkor az egész hasfalat rendbe hozzák? vagy csak a szépészeti részével foglalkoznak?Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hölgyem !

Gratulálok gyermekéhez. Sajnos a terhességgel összefüggésbe hozható hormonális változások a hasfalon gyengülést, tágulást okozhatnak, a bőr megereszkedhet ill. veszít rugalmasságából.
Valószínűleg köldöksérve van, e mellett a két egyenes hasizom elvált egymástól (rectus diasthasis).
Az előbbit meg kell operáni, az utóbbti - a hasfal statikájának javítására, későbbi és jelenlegi panaszok megelőzésére- javasolt megoperálni.
Gyakran együtt járnak a fenti problémák köldöktáji zsírfelesleggel és alhasi bőrfelesleggel. Ezek diétára vagy sportra sokszor nem reagálnak.
Egy kombinált hasplasztika keretein belül mind a bőr-és zsírfelesleg eltávolítható (zsírleszívás), mind az egyenes hasizom szétválása illeszthető (a hasfal "zárható") és a köldöksérv is zárható együlésben. Így lehet a legtöbbet tenni a hasfal funkcionális és esztétikai megjelenésének javításáért a szülés után keletkezett elváltozások esetén. A bőr-és zsírfelesleg eltávolítása opcionális, ahogy írtam a köldöksérvet azonban meg kell operálni.

Itt informálódhat még a témákban:

http://www.drpataki.hu/hasplasztika
http://www.drpataki.hu/zsirleszivas

Minden jót

dr. Pataki Gergely
plasztikai sebész

Hasplasztika 2012-08-30

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdésem a következő lenne: 5 éve hasplasztikai műtétem volt, ami igazán jól sikerült. Év elején vettem észre , hogy a köldököm kissé megduzzadt és a színe is sokkal sötétebb lett. Voltam a plasztikai sebészemnél is aki azt mondta , nem észlel semmi rendellenességet.Talán a napozástól leégett....
Bőrgyógyászhoz is elmentem , szerinte pigmentáció lehet.
Kérdezném valóban lehetséges , hogy 5 év után bepigmentálódik a köldök bőre?

Köszönettel!

Edit

Tisztelt Edit !

Igen, pigmentálódhat is! De más oka is lehet a sötétebb megjelenésnek. A köldök keringése, szöveti (víz)teltsége is befolyásolja az optikai színmegjelenést. Sötétebb egy terület, ha beesik (szem alatti "karikák"), világosabb, ha vízteltebb (turgora nagyobb), ödémás stb.
Ezért nehezen egyeztethető össze a duzzanat és a sötétedés.
Lehet még kis vérkeringési zavar is: ekkor a lassúbb áramlás miatt (körülmetszett köldök)valóban sötétedés is lehet.

Pataki Gergely dr.
plasztikai sebész
www.drpataki.hu

Has korrigáló műtét 2012-02-19

T. Doktor Úr!

4 gyermekes anyuka vagyok.. 2003 ban volt egy hasplasztikai műtétem. Azóta még szültem 2 gyermeket.. A hasam még mindig szép, de az utolsó babát császármetszéssel szültem.. Kérdésem az lenne hogy lehetséges e egy korrigáló műtét tb támogatásra.. a 2003-as műtétnél nem tudták az összes stirámat eltütntetni, és szeretném a császár metszést is eltüntetni.. Lehetséges tb. támogatásra?
A másik kérdésem az lenne, hogy 3 gyermekemet több mint egy éves korukig szoptattam, és ennek a mellem látta a kárát.. Sokkal kisebb és zacskó szerű lett ilyen esetben sem támogatja a tb, mert sajnos mellplasztikára nincs pénzem, viszont nagyon zavar és lelkileg megvisel a melleim pöttyedtsége..
Válaszát előre is köszönöm..
Veronika

Kedves Hölgyem !

Sajnos a TB nem támogat esztétikai műtétet. A striák (részleges) eltüntetése és a mellfelvarrás esztétikai beavatkozást igényelnének.
A császármetszés hegének kimetszése viszont a helyreállító műtétek kategóriájába tartozik. Ezt jelenleg finanszírozza a TB.
Kérem keresse fel a területileg illetékes plasztikai sebészetet, vagy forduljon szülész-nőgyógyászához. Segíteni fognak Önnek !

Gratulálok 4 gyermekéhez !!

Tisztelettel,

dr. Pataki Gergely
plasztikai sebész

hasplasztika után 2011-11-18

Kedves Doktor Úr!
Két hónapja volt hasplasztikai műtétem hasfali izomvarrással. A műtét után több hétig volt jelentős folyadékgyülem a köldök felett, amit több alkalommal injekciós tűvel leszívtak.(alkalmanként 25-50 ml savós folyadék). Ez a mennyiség mostanra lecsökkent kb. 5ml-re, így az orvosom azt mondta, ne bántsuk, magától is felszívódik, sőt már a haskötőt is elhagyhatom. A gondom az, hogy ezen a hasfali részen, ahol a folyadék volt, meg van dagadva a hasam(kb mint aki terhes) és meg is van keményedve. Ezt a keményedést a műtéti heg körüli résznél is észlelem, mióta nem viselem a haskötőt. Gyakorlatilag pár óra elteltével annyira bekeményedik a hasam haskötő nélkül, hogy még kiegyenesednem is nehezemre esik. Ennek így kell lennie 8 héttel a műtét után? Illetve az természetes -e, hogy minden köhögésnél és tüsszentésnél még mindig 'majd szét szakad' a hasam. Nagyon el vagyok keseredve és tanácstalan vagyok. Várom válaszát, amit előre is köszönök.
Üdvözlettel:Ildikó

Kedves Ildikó!

A szeroma (szövetek közötti folyadékgyülem) nem ritkaság hasplasztika után. Mennyisége fokozatosan csökken, majd termelődése abbamarad. A
A heg feletti keményedés a szöveti ödéma (vizenyő) lehet, melyet a funkciójukban beszűkült nyirokerek pangása okozhat, de létrejöhet felszívódóban lévő vérömleny következményeképpen is.
Szerintem fontos lenne a további kompresszió (haskötővel), de ezt legjobban teszi, ha operáló orvosával beszéli meg !

Minden jót !

dr. Pataki Gergely
plasztikai sebész
www.drpataki.hu

Zsírszívás hasról 2011-10-17

Kedves Doktorúr!
Hasi zsírszíváson estem át több mint 2 hete. A bevérzések stb eltüntek nem fáj sehol. Ennek ellenére a köldököm alatt egy pukli van alatta bemélyedés egyenletlenség. Gondolom az egyenletlenség még változhat de vajon a pukli is? A köldökem alatt kezdődik a kidudorodo pukli. Ez változhat ügye nem lehet a zsírszivástól sérvet kapni vagy ilyesmi? Ez gázabb mint volt.Miért lehet ez? És változhat e?Mit tegyek?
Köszönettel: Ijedt beteg

Kedves Asszonyom/Uram !

Sajnos személyes vizsgálat vagy fotó nélkül nehéz bármit is mondani. Elvileg lehetnek még ilyenkor egyenetlenségek, melyek később elmúlnak, elmúlhatnak. A sérvet szinte kizárnám. Folyadék, vagy bevérzés is lehet. Azt javaslom, mutassa meg operáló orvosának. Korai szakasza ez még a gyógyulásnak, ezért ne keseredjen el.

Üdvözli Önt:

dr. Pataki Gergely
www.drpataki.hu